debacker.info

Home
Breinbrekers
Kleuterhoekje
Oefeningen eerste leerjaar
Oefeningen tweede leerjaar
Oefeningen derde leerjaar
Woordpakketten Tijd voor Taal
Kwisvragen
Sudoku puzzels
Links
Contact
 

Mocht u net van plan zijn om inktpatronen te kopen, bezoek dan even de webshop van de sponsor. Dankzij hen bestaat deze website.
goedkope inkt en tonersEieren koken


Opgave       

Je moet een ei exact 9 minuten laten koken. Hiervoor heb je 2 zandlopers ter beschikking. Eentje dat er 4 minuten over doet om leeg te lopen en eentje dat er 7 minuten over doet.

Hoe ga je te werk met de zandlopers om perfect te weten wanneer het ei 9 minuten heeft gekookt?  Het ei moet ook effectief in 9 minuten tijd gekookt zijn: hier spelen geen truukjes mee (zoals bvb het ei enkele minuten uit het water halen of zo).
 Scroll naar beneden voor de oplossing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

Je gaat als volgt te werk:
Draai beide zandlopers om. Na dat de eerste zandloper leeg is (na 4 minuten dus), draai je die weer om. Je wacht tot de tweede zandloper leeg is (na 7 minuten), je draait deze dan om.
Nog een minuut later is de eerste zandloper terug leeg (na 8 minuten dus). op dat moment draai je de zandloper van 7 minuten terug om. Deze heeft dan alweer 1 minuut gelopen en zal dus als je hem omdraait nog 1 minuut lopen. Als hij stopt met lopen zijn de 9 minuten gepasseerd.  4+4+1=9
 


Terug naar het overzicht met breinbrekers