debacker.info

Home
 
Breinbrekers
 
Online kwis
 
Kleuterhoekje
 
Oefeningen eerste leerjaar
 
Oefeningen tweede leerjaar
 
Oefeningen derde leerjaar
 
Oefeningen zesde leerjaar
 
Woordpakketten Tijd voor Taal
 
Oefeningen middelbaar
 
Kwisvragen
 
Kinderverhaaltjes
 
Moppen
 
Contact
 
 

Oefeningen en werkblaadjes voor kleuters (in Nederland: groep 2)
Welkom in het kleuterhoekje. Hieronder ziet u een aantal oefeningen en testjes voor kleuters (in Nederland heet het denk ik groep 2). Het zijn allemaal PDF-bestanden die u kan printen. Kleuters - maar ook mama's en papa's kunnen er veel plezier aan beleven, tijdens de vakantie in of het weekend. Daarnaast kan het een aanvulling zijn op de opdrachtjes die de kleutertjes op school krijgen. Sommige ukjes kunnen nu eenmaal wat extra herhaling gebruiken. Zolang het maar leuk blijft natuurlijk. Voor wie zoon of dochter een handje wil helpen in de voorbereiding op de toetertest die in de derde kleuterklas wordt afgenomen kan het ook een hulp zijn. Niet alle oefeningetjes zijn nuttig in dat opzicht.

Heel wat van de opdrachtjes lijken sterk op elkaar, maar ze zijn telkens net iets anders.

Hoewel ik alle testjes zelf heb samengesteld, staat op de meeste een verwijzing naar printgoedkoop.be. Dat is immers de website die ik wil promoten :-). Het zou leuk zijn (voor mij dan toch) mocht je bij het kopen van inkt even aan deze website te denken.

Mocht je een mening hebben over deze oefeningetjes, mag je ze gerust meedelen via de contactpagina.

Voorbeelden van oefeningen op een toetertest zijn:
  • Klappen in lettergrepen. Je krijgt een prentje te zien. Je moet aangeven hoeveel lettergrepen het uitgebeelde woord heeft. Dat doe je door het juiste aantal bolletjes te kleuren.
  • Raamfiguren natekenen. Er staan een paar raamfiguren. Die moet je natekenen. Weet je niet wat raamfiguren zijn? Kijk eens tussen de oefeningen hieronder.
  • Rijmen. Je krijgt een voorbeeldprent gevolgd door 4 andere prenten. Duidt de prent aan die rijmt op het voorbeeld.
  • Kleine verschillen ontdekken. Je krijgt een voorbeeldprent gevolgd door 4 gelijkaardige prenten. 1 van die 4 is exact gelijk aan het voorbeeld. Deze moet aangeduid worden.
  • Prenten onthouden. Je krijgt 10 prenten te zien. Je krijgt ook wat tijd om ze te onthouden. Enige tijd later krijg je dezelfde 10 prenten te zien, maar ook nog (10?) andere. Omcirkel de prenten die je eerst ook al zag.
  • Rekenbegrippen. Duidt de hoogste, langste, kortste of kleinste aan. Teken evenveel, één minder, één meer, ...
  • Teken een kindje. Dit kindje heeft bij voorkeur: hoofd (met neus, ogen, oren, mond en liefst ook haar), romp, benen, armen, handen, vingers, voeten.
Geen enkele van onderstaande oefeningen komt letterlijk voor in de toetertest of in de kontrabastest. Sommige zijn gewoon gelijkaardige oefeningen als in de test, en andere hebben er niets mee te maken. Mocht je de toetertest kunnen downloaden, dan zou de test zelf waardeloos worden.

Opgelet: op deze website wordt de toetertest niet goedgekeurd of afgekeurd. Hieronder staat gewoon een lijstje oefeningen die mijn eigen kinderen met plezier hebben gedaan.

Voor alle duidelijkheid: je kan de oefeningen niet op de computer invullen. Het is de bedoeling dat je de werkblaadjes print. Dat kan normaal gezien ofwel via een printknop in je PDF lezer, ofwel via rechtermuisknop. Veel van de kinderen zitten al genoeg voor de computer. Hier doen we het op de oude manier, op papier. Maar wel volledig gratis :-)