debacker.info

Home
Breinbrekers
Online kwis
Kleuterhoekje
Oefeningen eerste leerjaar
Oefeningen tweede leerjaar
Oefeningen derde leerjaar
Oefeningen zesde leerjaar
Woordpakketten Tijd voor Taal
Oefeningen middelbaar
Kwisvragen
Moppen
Contact
 
Laat je computer of smartphone geld verdienen terwijl je slaaptRaad de leeftijd van de kinderen


Opgave       

Twee vrienden - Piet en Pol - komen elkaar na jaren toevallig tegen aan de bushalte. Na wat begroetingen en anekdotes vraagt Piet aan Pol hoeveel kinderen hij heeft. Drie, antwoordt Pol. Op de vraag hoe oud ze zijn antwoordt Pol: Het product van hun leeftijd is 36. Piet weet nog niet hoe oud ze zijn. Pol vervolgt: de som van hun leeftijd is gelijk aan het nummer van de bushalte waarbij we staan. Piet kijkt naar het nummer en zegt dat hij nog te weinig informatie heeft. Wanneer Pol zegt "mijn oudste zoon fietst graag" kijkt Piet verheugd op. Nu weet hij het antwoord. Weet jij het ook?Scroll naar beneden voor de oplossing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

Nadat Pol verteld heeft dat het product van de leeftijden 36 is, heeft Piet nog niet genoeg informatie. Hij kan de volgende combinaties van leeftijden maken:

1,36, 1 som = 38
1,18, 2 som = 22
1,12, 3 som = 16
1, 9, 4 som = 14
1, 6, 6 som = 13
2, 9, 2 som = 13
2, 6, 3 som = 11
3, 3, 4 som = 10

Dan krijgt Piet te horen dat de som gelijk is aan het nummer van de bushalte. Hij zegt dat dat nog niet genoeg informatie is, dus moet de som van de leeftijden wel 13 zijn. Want anders had hij het al geweten.

De laatste mededeling is dat het oudste kind van fietsen houdt. Er is dus een oudste kind: de oudste is geen tweeling. De kinderen zijn dus 2, 2 en 9 jaar oud.
 


Terug naar het overzicht met breinbrekers